Президентът на Сърбия заяви, че призивите на Европейския съюз страната му да се присъедини към санкциите срещу Русия заради войната в Украйна представляват "брутална" намеса във вътрешните работи на балканската държава, предава Associated Press.

В широкообхватното си обръщение към нацията в края на годината Александър Вучич похвали своите икономически и политически постижения и постиженията на своята страна, сравнявайки себе си с вълк, който не може да бъде опитомен под международен натиск.

"Много ви благодаря, че се намесихте във вътрешните ни работи по такъв брутален начин“, каза той, имайки предвид призивите на Запада.

Въпреки че официално се стреми към членство в ЕС, Сърбия многократно игнорира призивите да приведе външната си политика в съответствие с 27-членния блок, включително да се присъедини към международните санкции срещу Москва заради войната в Украйна.

Има все повече предложения от страни-членки на ЕС кандидатурата на Сърбия да бъде спряна, докато не се съобрази с външната политика на блока.

Сърбия остава единствената европейска страна освен Беларус, която отказа да въведе санкции срещу Русия, нейния славянски съюзник.

Русия подкрепя претенциите на Сърбия за нейната бивша провинция Косово, която обяви независимост през 2008 г. с подкрепата на Запада.

Вучич съобщи, че високопоставени служители на САЩ и ЕС ще посетят Сърбия през следващите няколко дни, за да обсъдят възможните решения на Косовския въпрос и напрежението, което нарасна през последните седмици, когато Сърбия разположи войски на общата граница в защита на значителното сръбско малцинство в Северно Косово.

"Искахме мир и едва го спасихме“, подчерта Вучич. "Не по наша вина. Не сме провокирали никого дори и за секунда, освен ако някои хора не смятат за провокация това, че виждаме нашите сънародници в Косово като граждани на нашата страна“.