В рамките на реч от площад "Свети Георги" в Сомбор, посветена на годишнината от началото на бомбардировките на НАТО срещу тогавашна Югославия, държавният глава на Сърбия Александър Вучич подчерта, че именно тогава "международното право умря, но въпреки това духът на свободата не бе пречупен“, цитира думите му Радио-телевизија Србије (РТС).

24-ата годишнина от началото на бомбардировките бе отбелязана с държавна церемония в Сомбор. Градът бе избран, защото именно там са хвърлени първите бомби и съответно са загинали първите жертви. На възпоменателното събитие патриарх Порфирий отслужи панихида за загиналите по време на операцията на НАТО.

Вучич подчерта, че преди 24 години "модерното международно право умря окончателно“.

"И това ви звучи като маловажно изречение от бюрократ. Не е. То е много повече от това. Оттогава нищо, което се случва в света, не може да бъде по-лошо от това, което причиниха на една малка страна, която беше виновна, само защото искаше да бъде самостоятелна, свободна, и като такава не харесваше онези, които през 1989, 1990 г. свалиха стария и създадоха нов ред“, увери президентът на Сърбия.

По думите му има и много по-големи държави от Югославия, които са били унищожени, но в крайна сметка е дошъл и нейният ред, защото не е искала да бъде "послушна“.

Вучич заяви, че отново е прочел първите страници на световните издания от онова време, които пишат, че това е било сблъсък между варварство и цивилизация.

Във връзка със сегашната ситуация сръбският президент увери, че прави всичко възможно за запазване на мира.

"В тези объркани времена, в които не можеш да говориш с никого разумно в света, много хора говорят за мир, но нямат предвид наистина мир. Тази думата не може да бъде чута, защото е забранена, никой няма право да говори за мир“, коментира още Вучич.