За втори пореден ден сръбският президент Александър Вучич не пропусна да отбележи, че на неформалната вечеря на лидерите от региона в Атина премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски се е обърнал с остър тон към косовския си колега Албин Курти. Предполага се, че причината за това е посещението на Курти в Чаир и Тетово. В четвъртък Вучич, без изобщо да бъде попитан от сръбските журналисти, реши отново да говори за вечерята на Мицотакис, пише скопското електронно издание Zoom.

"Това, което беше очевидно на вечерята, беше сблъсъкът Ковачевски-Курти. А що се отнася до Курти, той повтаряше, че е най-големият герой и че би искал да бъде Зеленски“, заяви Вучич.

ТВ "Алсат-М“ изпрати въпроси до правителството дали изобщо е имало такъв сблъсък или Скопие ще опровергае думите на сръбския президент. След това за каква тема възниква конфликтът между Ковачевски и Курти, за който говори Вучич, както и оценката на двустранната комуникация на най-високо ниво между Скопие и Прищина в момента. Вместо да получат конкретни отговори от правителството, е получен текст, който изобщо не е свързан с въпросите:

"Предмет на дискусия на неформалната вечеря, на която присъства министър-председателят Ковачевски, беше по-нататъшният ход на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани, както и стратегическото значение на региона на Европейския съюз, но и стабилността, просперитет и интеграция на Западните Балкани в ЕС", казват от правителството на югозападната ни съседка.

В отговор на журналистически въпрос вицепремиерът Боян Маричич, който придружаваше министър-председателя в Атина, насочи журналистите към Ковачевски за всички въпроси. Той се мотивира, че е бил на лидерската вечеря и тя е затворена, така че не знае какво се е случило. Той отбеляза само, че премиерът Ковачевски многократно е повторил, че очаква всички съседи на РСМ да се отнасят с уважение към тях.

"Не присъствах на тази част и не мога да кажа дали наистина се е случило или колко остро е било. Това, което знам и съм сигурен, е, че премиерът Ковачевски повтори едно и също послание на всички срещи, че Северна Македония винаги е била добър съсед, еднакво настроен към всички свои съседи“, заяви Маричич.

В сряда Вучич за първи път спомена, че Ковачевски е използвал остър тон към Курти на неформалната вечеря в понеделник в Атина. Това беше последвано от голям брой критики към правителството на РСМ от някои от албанските опозиционни партии в страната. Изет Меджити от Демократическото движение заяви, че Ковачевски е доказал покорството си на Сърбия, а БЕСА призова президента на страната да реагира на действията на Ковачевски.