С действията си срещу етническите сърби министър-председателят на най-младата държава на Балканите Албин Курти се опитва да предизвика нова война в сърцето на Европа. Това подчерта държавният глава на Сърбия Александър Вучич в рамките на разговори с американските сенатори Крис Мърфи, Джийн Шахин и Пийт Рикетс, предава държавната информационна агенция Tanjug.

"Президентът Вучич ясно и недвусмислено заяви, че днешният арест на Милун Миленкович е провокация и престъпление от Албин Курти, който се опитва да предизвика война в самото сърце на Европа“, се казва в изявление от пресслужбата на Вучич. В текста се допълва, че Сърбия "прави всичко възможно да запази мира", но сърбите в Косово "са подложени на най-лошите мъчения и преследване от 15 години насам“.

Във вторник стана известно, че италианският генерал Анджело Микеле Ристуча, командир на Силите на НАТО за Косово (KFOR), ще пристигне в сръбската столица на 14 юни за разговори с Вучич на фона на поредния кръг от ескалация на напрежението в северната част на страната.