Сръбският президент Александър Вучич, лидерът на босненските сърби Милорад Додик и сръбският патриарх Порфирий са провели съвещание относно ситуацията в Косово. Това съобщи в събота националната телевизия на Република Сръбска РТРС.

В разговорите е участвал и първият вицепремиер и външен министър на Сърбия Ивица Дачич.

"Заедно с Негово Светейшество сръбския патриарх Порфирий и членовете на Светия синод споделих загрижеността от всички предизвикателства и натиск, пред които е изправен нашият народ в Косово и в сръбската държава. Ние сме решени да защитаваме твърдо жизнените, национални и държавни интереси заедно“, отбеляза Вучич.

По-рано, в събота вечерта, Вучич проведе разговори със специалния представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак, които продължиха повече от пет часа. В събота сутринта Вучич участва в извънредно заседание на сръбското правителство за ситуацията в Косово. След това той обсъди ситуацията в автономната сръбска провинция с китайския посланик в Белград Чън Бо, след което ръководителят на Сърбия се срещна с руския посланик в Белград Александър Боцан-Харченко. Накрая Вучич говори и с американския пратеник в Сърбия Кристофър Хил.