Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в интервю пред "Радио и телевизия Сърбия“ (РТС), че западните страни са бомбардирали Югославия, за да направят Косово независимо, а не заради политиката на тогавашния сръбски лидер Слободан Милошевич.

"Тези, които ни нападнаха, не го направиха заради Слободан Милошевич, а заради техните геополитически интереси, за да ни откраднат Косово. И още се учудват как се борим и как защитаваме международното право и Хартата на ООН“,  заяви сръбският лидер.

Той добави, че Белград помага на сърбите в Косово, като дава "огромни пари" и води дипломатическа борба и че само "безотговорни хора" искат конфликт с НАТО и западния свят.

Вучич потвърди, че сърбите няма да участват в предстоящите местни избори в четири общини в северната част на Косово и че правителството, сформирано след тях, няма да има легитимност.

На въпрос какво ще стане с хората в Северно Косово след изборите на 23 април, президентът на западната ни съседка отбеляза, че ще за тях ще бъде "лошо, като под окупация", защото правителството ще бъде съставено от косовския премиер Албин Курти.

Той също така разкритикува западните страни, че са "мълчали" за нежеланието на Курти да отложи местните избори, в които сърбите няма да участват, след като напуснаха институциите на Косово през ноември.

Според Вучич тактиката на властите в Прищина е никога да не се формира Общността на сръбските общини, фактическа сръбска автономия на територията на страната.

Вучич обяви в интервюто, че извънредните парламентарни и белградски избори ще се проведат, когато опозицията ги поиска. Той допълни, че изборите не могат да бъдат през лятото, но е възможно през есента или през зимата.