След срещите си с ръководителя на европейската дипкомация Жозеп Борел и специалния представител на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак, президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че очаква сериозно усложняване на ситуацията в Косово след 21 ноември, когато албанците ще започнат да налагат глоби на косовските сърби, които отказват да променят автомобилните си номера с такива, издадени от Прищина, предава РТС.

"Не го виждам в момента (споразумението), тъй като Прищина отказва да се държи рационално и в съответствие с международното право. Курти се опитва да изгони фундаментално и де факто сърбите от техните огнища с едностранни ходове", посочи Вучич.

Това, казва той, тревожи и е нещо, което не може да те остави безразличен и заради което не можеш да се занимаваш с други хубави неща.

"Изправени сме пред много сложна ситуация в Косово и Метохия, особено на 21 ноември, когато албанците си мислят, че ще налагат глоби в противоречие с Брюкселското споразумение“, каза президентът.

Президентът на Сърбия каза, че резултатът от срещата между представителя на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел и специалния представител на ЕС за диалог между Белград и Прищина Мирослав Лайчак с министър-председателя на Косово не са дали никакви резултати.

"Борел и Лайчак говориха с мен за това, което имаха като тема на разговора с Курти и не бяха оптимисти. Както знаех предварително. Помолих ги да ме оставят да позная какъв е резултатът и предположих - резултатът е нищо“, заяви държавният глава на западната ни съседка.

На въпрос дали Борел и Лайчак са направили някакво конкретно предложение за решение на ситуацията след оттеглянето на сърбите и косовските институции, Вучич казва, че е трудно да се намери рационално предложение, когато се знае кой е виновен.

"Знаете, че това е Курти, но той има защитата на много могъщи държави, които му казват да прави каквото иска. Така че какво могат да направят Борел, Лайчак... Курти може да направи каквото си поиска, той винаги ще има подкрепата на Германия и Великобритания“, заяви Вучич.