Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че Белград е готов на компромис, иска мир и преговори за деескалация на ситуацията в северната част на Косово, но че е необходимо да се види ще получат сърбите в Косово, цитира Тanjug.

"Чувствах се отчаян, докато слушах и чувах всякакви неща и знам как да търпя лъжи, научих се да търпя всичко. Но става все по-трудно за Косово и Метохия. Това няма нищо общо с мен, като човек, но със Сърбия и нашия народ. Не съм оптимист, предстоят ни трудни дни. Готови сме да говорим и да работим за деескалацията", е заявил Вучич пред TV Prva.

Той е посочил, че противно на твърденията на премиера на Прищина Албин Курти, че сърбите в северната част на Косово са "терористи и фашистка милиция", сърбите всъщност са били жертви на фашисти, а те са били като в бригадата "Скендербег".

Вучич е заявил, че косовската полиция е започнала конфликта, а не НАТО, и обяви, че ще посети Драгиша Галко, който е ранен по време на безредиците в северно Косово.

"Нямаме нищо общо с факта, че Западът знае, че Курти е виновен, защото той знае, че каквото и да правят, американците и германците ще подкрепят запазването на така наречената независимост на Косово и всеки ден може да има ескалация, защото Курти няма да спре да изпраща специални сили“, е заявил Вучич.

Вучич е припомнил, че разговорите с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц са били много трудни и е обявил нови разговори със сърбите от Косово относно по-нататъшната ситуация.

"Мисля, че имах най-силното представяне досега, цивилизовано и възпитано, разбира се. Казах всичко в рамките на позволеното, разбирайки техните притеснения и интереси. Те не искат конфликти на територията на Европа, уважавам и двамата, за Макрон мога да кажа, че е не само добър познат, но и  приятел, чувам се с него, разменяме съобщения, не рядко, по различни въпроси, дори частни, с Шолц по-малко, въпреки че имах много срещи с него, аз го уважавам изключително много“, е заявил Вучич по TV Prva.

Той е посочил, че когато се чуе  със специалния пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар и специалния пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак и когато види всички идеи, ще пак покани сърбите в Косово да се консултира с тях.

По-рано първият заместник съветник по националната сигурност на САЩ Джон Файнър разговаря с президента на Сърбия Александър Вучич и призова Сърбия да изтегли въоръжените си сили, разположени близо до административната линия и да намали нивото на тревога, както и да призовават протестиращите да запазят спокойствие в северната част на Косово.

В изявлението на Белия дом се посочва, че Файнър е изразил безпокойството на САЩ от напрегнатата ситуация в северната част на Косово, както и че е призовал всички страни да предприемат стъпки за деескалация на ситуацията.

Файнър повтори, че САЩ очакват и двете страни да "изпълнят напълно споразумението за нормализация, постигнато в Брюксел и Охрид по-рано тази година".