Представители на свързаната исторически с Русия Украинска православна църква и техни съмишленици за втори пореден ден не напускат територията на Киево-Печорската лавра и отказват да допуснат представители на комисията на Министерството на културата на Украйна, която трябва да инвентаризира имуществото на комплекса, съобщава РБК-Украйна.

Още в сутрешните часове на деня на територията на Киево-Печорската лавра се събраха вярващи. Духовниците обявиха, че няма да напускат манастира и ще отслужват молитви както сутрин, така и вечер.

Служителите на УПЦ МП блокираха входовете на един от храмовете заедно със свои привърженици. След опитите на членовете на комисията да влязат на територията на Лаврата се стигна до малка "свада“, отбелязва медията.

В началото на март властите в Украйна наредиха на Украинската православна църква-Московска патриаршия да напусне до края на месеца манастирския комплекс Киево-Печорска лавра.

В изявление на украинското министерство на културата се посочва, че на УПЦ е било наредено да напусне манастирския комплекс, защото "е нарушила условията на споразумението относно използването на държавната собственост". От своя страна УПЦ посочи, че е прекъснала връзките си с Московската църква-майка, заради войната в Украйна, но въпреки това се е превърнала в жертва на "политически лов на вещици“.

Още от октомври миналата година украинските служби за сигурност претърсват периодично храмовете на УПЦ и откриха наказателни дели срещу редица нейни свещеници. Като причини за действията бяха посочени откриването на проруска литература в църковни помещения, както и че в Лаврата се укриват руски граждани. УПЦ многократно отхвърли тези твърдения.