Американският атомен самолетоносач USS Gerald Ford, начело на ударна авионосна група, се очаква в британската военноморската база в Портсмут в средата на ноември, съобщава  специализираното издание UK Defense Journal.

Точната дата на пристигането на кораба не се съобщава от съображения за сигурност. Отбелязва се, че самолетоносачът ще участва в съвместни учения със страни партньори на САЩ.

Няма официално потвърждение за изпращането на групата в Европа. По-рано пресслужбата на II флот на ВМС на САЩ съобщи, че USS Gerald Ford е пристигнал в пристанището Халифакс в източната част на Канада.

В момента в Европа вече има една авианосна група, водена от самолетоносача USS George H.W. Bush. Тя провежда тренировъчни маневри в Адриатическо море.

USS Gerald Ford е първият от поредицата американски атомни самолетоносачи от ново поколение, предназначени да заменят самолетоносачите от клас Nimitz. Размерът на екипажа в сравнение с предишните самолетоносачи е намален с 900 души благодарение на най-новите автоматизирани системи. Дължината на кораба е 337 м, водоизместимостта е 100 хиляди тона, максималната скорост е до 30 възела. Спуснат на вода през 2013 г., въведен в експлоатация във ВМС на САЩ през май 2017 г.