Стотици хиляди празни къщи в Гърция теоретично биха могли да осигурят решение на високите наеми и жилищния проблем като цяло, пред който страната е изправена през последните години, коментират в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Според преброяването на Гръцката статистическа служба от 2011 г. почти 900 000 празни къщи (897 968) са регистрирани като неизползвани, т.е. подходящи за отдаване под наем или продажба (или разрушаване), което представлява 14% от общия фонд на Гърция от 6 371 901 къщи. По-специално, ако се включат вторите или ваканционните жилища, броят им нараства до 2,24 милиона жилища, или 35% от общия брой.

От тези цифри обаче не става ясно колко от тези имоти наистина биха могли да бъдат отдадени сравнително бързо и колко са порутени апартаменти или дори цели сгради, чието усвояване ще е по-трудно. Поради това е почти невъзможно да се прецени колко имоти могат да бъдат предоставени за отдаване под наем с правилните политики и стимули.

Според Института за изследване и социална промяна Eteron Гърция има "един от най-високите нива на празни жилища в Европа, с големи концентрации в градските центрове“.

"През 2011 г. процентът на свободните къщи в Атина беше 31%, в Пирея 28% и в Солун 28,2%. Броят на свободните апартаменти в Атика се е увеличил със 77% през 2011 г. в сравнение с 2001 г. и достига до 132 000. Големият брой празни жилища в градските центрове и неусвояването на наличния сграден ресурс са скандални в период на изостряне на жилищните проблеми“, отбелязват от института.

Към днешна дата, според правителствени данни, публикувани от държавния министър Акис Скерцос, 750 000 имота са декларирани пред данъчните власти като празни/затворени. Според Eteron основните причини са, защото собствениците не искат да бъдат обременени с проблеми, свързани с наемането (лошо сътрудничество с наемателите, неизпълнение на наема, нужда от поддръжка и т.н.) или че имотите принадлежат на множество наследници. Освен това много от тях не може да бъдат наети, защото са в много лошо състояние и собствениците им не могат или не желаят да инвестират в поддръжка или ремонт.