Президентът на Китай Си Дзинпин пристига на държавно посещение в Русия от 20 до 22 март по покана на руския президент Владимир Путин. Това ще бъде първата страна, която китайският лидер ще посети, след като на 10 март бе преизбран за трети мандат от Общокитайското събрание на народните представители. Говорителят на Министерството на външните работи в Пекин Уен Уенбин поясни на брифинг, че Путин и Си ще имат задълбочен обмен на мнения относно двустранните отношения и основните международни и регионални въпроси от взаимен интерес. Държавните агенции ТАСС и Xinhua публикуват основните точки от дневния ред на предстоящите преговори.

Според Уенбин това "приятелско посещение“ ще насърчи стратегическата координация и практическото сътрудничество между Москва и Пекин. Освен това ще даде нов тласък на развитието на двустранните отношения и допълнително ще засили доверието и разбирателството между Китай и Русия. По време на диалога страните традиционно ще изхождат от принципите на взаимно уважение, мирното съжителство и взаимноизгодно сътрудничество, добави говорителят на китайското МВнР.

Уен Уенбин отбеляза също, че през последните години държавните глави на двете страни поддържат тесни контакти. Според агенция Xinhua през последните 10 години Путин и Си Дзинпин са били в контакт около 40 пъти. За последен път лидерите на двете страни са комуникирали чрез затворена видеоконферентна връзка в края на декември 2022 г. Преди това миналата година те два пъти проведоха телефонни разговори (през февруари и юни), а също и два пъти лично: в началото на февруари на двустранни преговори в Пекин и в средата на септември в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Самарканд.

Освен това Путин присъства на церемонията по откриването на Олимпийските игри на фона на дипломатическия бойкот от някои страни, по-специално Австралия, Великобритания, Канада и САЩ, поради предполагаеми нарушения на човешките права. Този път Си Дзинпин се насочва към Русия на фона на продължаващата война в Украйна. Москва и Пекин многократно са заявявали, че отношенията им не са подложени на влиянието на трети страни.

График на срещите

Путин и Си Дзинпин ще проведат първата си среща очи в очи в Кремъл в следобедните часове на деня. Според Юрий Ушаков, помощник на държавния глава на Русия, лидерите ще си кажат няколко думи в присъствието на журналисти, след което ще продължат разговора при закрити врати, като е предвидена и работна вечеря, съобщава ТАСС.

"Отдаваме голямо значение на този неофициален затворен разговор, тъй като по време на него се обсъждат най-важните, ключови, чувствителни въпроси, свързани с отношенията между двете страни, включително воденето на бизнес на международната арена“, отбеляза помощникът на руския президент. Според него началото на посещението с такава среща "е изключително важно и за двете страни, тъй като дава възможност да се обсъдят най-чувствителните въпроси от дневния ред по напълно поверителен, напълно открит начин".

Сред темите на руско-китайските преговори на най-високо ниво Ушаков посочи търговско-икономическото сътрудничество, включително в енергетиката, а сред международните въпроси - ситуацията в Украйна.

Разговорите между Путин и Си Дзинпин ще продължат в Кремъл на 21 март, когато към лидерите ще се присъединят членове на делегации.

Украйна

Очаква се държавните глави да обменят мнения за ситуацията в Украйна. Уан Уенбин нарече пътуването на Си Дзинпин "мирно“, като припомни, че китайско-руските отношения са изградени на принципите на необвързаност с блокове, липса на конфронтация и насочване срещу трети страни. В навечерието на разговорите между лидерите говорителят на китайското външно министерство отбеляза, че Пекин ще отстоява своята "обективна и справедлива позиция по украинската криза“ и ще играе конструктивна роля в напредъка на мирните преговори.

На 24 февруари китайското външно министерство публикува документ от 12 точки, очертаващ позицията на Пекин за политическо уреждане на кризата в Украйна. В него Китай определя преговорите като единствен възможен път и призова всички страни да подкрепят Москва и Киев в "придвижването един към друг“, както и в ранното възобновяване на прекия диалог. Освен това Китайската народна република призова "да не се налива масло в огъня", да се предотврати по-нататъшна ескалация и излизането на кризата в Украйна извън контрол, както и да се помогне за обезвреждане на ситуацията до пълното прекратяване на огъня и бойните действия.

Военнотехническо сътрудничество

Ушаков заяви пред репортери, че по време на посещението на Си Цзинпин ще бъде обсъден въпросът за военно-техническото сътрудничество (ВТС).

Уан Уенбин, коментирайки твърденията на Запада за предполагаема военна помощ на пекин за Москва, отбеляза, че "Китай винаги е заемал разумна и отговорна позиция" по отношение на износа на военни продукти и винаги е контролирал ескпорта на стоки с двойна употреба. По думите му Китай осъществява нормално търговско-икономическо сътрудничество със страните по света, включително Русия, на равноправна и взаимноизгодна основа.

Военнотехническото сътрудничество е неразделна част от двустранното партньорство от дълго време. Има и съвместни учения на военноморските сили на двете страни, съвместни полети на руски и китайски военни самолети, включително патрулиране в "чувствителни зони“ по крайбрежието на континентален Китай.

Икономика

Една от най-важните точки на преговорите ще бъде развитието на търговско-икономическите връзки между Русия и Китай и реализацията на големи съвместни проекти в енергийния сектор. В края на 2022 г. обемът на търговията между двете страни достигна рекордно ниво от 190 млрд. долара. Износът от Китай за Руската федерация през изминалата година се е увеличил с 12,8% и възлиза на 76,12 млрд. долара. Доставките от Русия за Китай са се увеличили с 43,4%, до 114,15 млрд. долара.

Лидерите си поставиха за цел до 2024 г. годишният обем на двустранната търговия да достигне 200 млрд. долара. В същото време, според руския посланик в Пекин Игор Моргулов, тази граница ще бъде достигната и преодоляна още през тази година.

Представителят на китайското външно министерство заяви още, че посещението на Си Дзинпин в Русия ще помогне на страните да постигнат "целите си в областта на развитието“.

Китайското външно министерство заяви, че Москва и Пекин възнамеряват да насърчат свързването на китайската инициатива "Един пояс, един път“ с Евразийския икономически съюз и съвместно да поддържат стабилността и непрекъснатостта на производството и доставките. Икономическото сътрудничество между Русия и Китай ще продължи да бъде от полза за народите на двете страни и ще даде повече положителна енергия за възстановяването на световната икономика, увериха още от МВнР в Пекин.