В ранното утро на 30 май Москва и Подмосковието бяха атакувани от десетки дронове, пише "Коммерсанть“. Според Министерството на отбраната на Русия в него са били задействани осем летателни апарата. Медиите съобщават за 10-25 дрона. Военното ведомство твърди, че пет безпилотни летателни апарата са били свалени от системата за противовъздушна отбрана Панцир-С1, а други три са били потиснати от средства за радиоелектронна борба. Има най-малко три пострадали жилищни сгради и двама цивилни, които са потърсили медицинска помощ.

В Москва един БЛА удари къща на улица Профсоюзная 98, а друг удари 24-етажна жилищна сграда на улица Атласова в Нова Москва. На Профсоюзная дрон се разби в горните етажи на къща, фасадата и остъкляването на сградата бяха унищожени, а жителите на три входа бяха евакуирани. На ул. "Атласова“ в резултат на попадение с дрон също е унищожена фасадата на къщата и остъкляването на горните етажи. Друг дрон влетя в къщата 92 к1 на Ленински проспект. Жител на тази сграда заяви пред РИА Новости, че БПЛА е ударил апартамента на 14-ия етаж, в който е имало трима души, но не е имало експлозия и никой не е пострадал.

Министерството на отбраната заяви, че зад атаката стои "киевският режим“ и я нарече терористична атака. Според ведомството са участвали осем БПЛА от авиационен тип, всичките са били свалени. Пет безпилотни летателни апарата са унищожени от зенитно-ракетен комплекс "Панцир-С" в района на Москва. Три БПЛА са потиснати със средства за радиоелектронна борба. Според Министерството на отбраната те са загубили управление и са се отклонили от набелязаните цели.

Единственият официален коментар от украинска страна досега е направен от съветника на президентската канцелария Михайло Подоляк: "Влизаме в ерата на изкуствения интелект. Може би не всички дронове са готови да атакуват Украйна и искат да се върнат при своите създатели“. Той отрича "прякото отношение" на Украйна към случилото се.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че атаката с дрон е "причинила незначителни щети" на няколко сгради в града. Според кмета никой от жителите на къщите, пострадали от БПЛА, не е пострадал сериозно. Двама души са потърсили лекарска помощ. Евакуираните вече се връщат по домовете им.

Следствената служба на Русия образува наказателно дело за тероризъм, опит за масово убийство и умишлено унищожаване или увреждане на имущество.

Говорителят на президента Дмитрий Песков даде висока оценка на работата на руските военни и власти: "Всичко работи както трябва. Работиха добре. Системата за ПВО също работеше добре. Съвсем ясно е, че става дума за отговор на киевския режим на нашите много ефективни удари по един от центровете за вземане на решения“.

Летищата в Москва и региона работят нормално, летищните служби и ръководителите на полети работят "без особености“, съобщава Росавиация.