37% от украинците имат поне един роднина или близък познат, който е убит или ранен от началото на войната. Това показва проучване на центъра "Разумков“, цитирано от германския вестник Die Zeit.

Отбелязва се, че въпросът се отнася до хора, убити или ранени от военни действия, като обстрел, както цивилни, така и войници.

Съответно 58% са отговорили на въпроса отрицателно, 4% не са отговорили. През февруари и март са интервюирани 2020 възрастни в контролираните от Украйна райони, където в момента не се водят военни действия.

Според проучването повече от 95% от анкетираните са били засегнати от периодични прекъсвания на тока от началото на войната и почти половината се оплакват от временна липса на водоснабдяване. Трима от всеки четирима души имат вода, а всеки десети има електрогенератор.

Почти 40% от анкетираните имат членове на семейството или роднини, които са напуснали страната след началото на войната. От респондентите с роднини, които са избягали, 47% са посочили Полша като свое текущо място на пребиваване, 18% - Германия и 9% - Чешката република. Според проучването почти 37% от анкетираните са получавали поне веднъж хуманитарна помощ.