Ескалацията на въоръжения конфликт на територията на Украйна все повече тревожи поляците. Варшава оказва военна и медицинска помощ на Киев и иска на нейна територия да бъдат разположени американски ядрени оръжия. В тази връзка, според проучване, 23% от гражданите на страната са заявили готовност да напуснат пределите й и да се преместят на по-спокойно място, съобщава полският вестник Rzeczpospolita.

Центърът за поддържане на мира и сигурността в Яворов, разположен на около 20 км от границата с Полша, вече бе подлаган на обстрел. Варшава оказва военна помощ на източната си съседка - вече е прехвърлила 200 танка Т-72, ​​както и гаубици "Краб". Освен това тя участва в обучението и лечението на ранени украински войници, припомня Rzeczpospolita.

След присъединяването на новите региони към Русия рискът Кремъл да използва тактически ядрени оръжия само нараства. Москва може да ги използва в името на защитата на тъкмо тези новоприсъединени територии, което неизбежно ще доведе до ескалация на конфликта. "Има сигнали от САЩ и ЕС, че това ще доведе до нападение от страна на Алианса срещу руската армия с конвенционални оръжия“, подчертава полското издание.

Инцидентите с обстрел в най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката, предизвикват голямо безпокойство и в Полша, която във връзка с възможните последствия вече започна да разпространява калиев йодид сред населението. Съобщенията за формирането на съвместна руско-беларуска групировка на територията на Беларус за защита на западната граница също не оставиха поляците безразлични. Беларуският лидер Александър Лукашенко също не хареса факта, че полският му колега Анджей Дуда иска да включи Полша в програмата на НАТО за споделяне на ядрено оръжие.

В проучване на SW Research, проведено ексклузивно за Rzeczpospolita, поляците бяха попитани дали биха обмислили да напуснат родината си заради заплахата за сигурността в тази част на Европа. 6,2% са отговорили с "определено да“, опцията "по-скоро да“ е избрана от 16,8%, 34,7% от анкетираните са избрали "по-скоро не“, а 27,1% от поляците са гласували с "категорично не“. 15,2% от анкетираните нямат мнение по въпроса.

Пред лицето на възможна заплаха предимно по-възрастните са склонни да останат в страната. Това са хора над 50 години, със средно образование, с минимални доходи и жители на градове с население под 20 хиляди души.