От началото на годината 160 хиляди нелегални мигранти са се опитали да преминат от Турция в Гърция през река Марица, а в момента всекидневно такива опити правят 1500 души. Това заяви министърът на гражданската защита на южната ни съседка Такис Теодорикакос.

В интервю за гръцката телевизия Anthena Теодорикакос посочи, че нелегалните опити за влизане в Гърция вече са ежедневие, но методът е различен в сравнение със ситуацията през март 2020 г., когато имаше масов опит за преминаване на гръцко-турската граница в Източна Тракия.

"Феноменът се повтаря по различен начин. През февруари и март 2020 г. няколко хиляди души бяха отведени на определено място, а сега ги водят организирано по реката, която е естествената граница между Гърция и Турция“, обясни министърът. Той добави, че полицията, заедно с армията и жителите в гръцките области по Марица изпълняват ефективно конкретния план за защита на границата, като същевременно подчерта, че тяхното послание е, че те прилагат международното право, пазят границите на Европа и няма да позволи нелегалната миграци

"Информираме нашите европейски партньори за случващото се. Уведомил съм колегите си. Гръцката полиция участва във FRONTEX, която е част от операциите на гръцката полиция, за да има силно послание за предотвратяване на незаконната миграция“, заяви той. "Това са дейности, които показват, че Гърция е стожер на стабилността, ефективно охранява границите си в сътрудничество със съседните страни“, посочи ресорният министър и спомена скорошната си среща с българския министър на вътрешните работи.