Украинските военни продължават бойните действия на Лиманското направление в Луганска област. Времето и ресурсите обаче все още не благоприятстват настъплението, съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на думите говорителя на Група "Изток“ на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) полковник Сергей Череватий в ефира на телемаратона.

"Редица фактори влияят, първо, ние не сме руснаци. Ние не изоставяме частите си, когато няма резерви, достатъчно огнева подкрепа. Затова действаме така, както предписва съвременната военна наука. Когато имахме тези възможности, напреднахме - метеорологични условия, резерви“, обясни той.

Череватий отбеляза, че липсата на напредък не означава, че боевете са спрели. По думите му,м на Лиманското направление ВСУ продължават да унищожават логистиката и складовете на противника.

"Бойните задачи са различни – това не винаги са настъпателни действия. Това е изтощението на противника, но има момент, когато можете да преминете към по-решителни действия и да пробиете отбраната на противника, както беше в района на Харков“, добави говорителят.

Според Череватий настъплението на войските зависи не само от наличните ресурси, но и от метеорологичните условия. Въпреки че говорителят не изключи, че трябва да се събере "мощен юмрук" за контранастъпление, което означава военна помощ от партньорите.

Припомняме, според Института за изучаване на войната (ISW) украинските военни подновяват настъпателните операции в посока Кременная.

В същото време Генералният щаб на ВСУ отбелязва, че руснаците продължават да щурмуват позициите на въоръжените сили на Украйна на Лиманското направление.