Лейбъристката партия на Уелс избра Вон Гетинг за свой нов лидер, с което 50-годишният политик стана първият чернокож ръководител на правителство в Европа, пише европейската редакция на Politico.

Гетинг ще бъде утвърден за първи министър следващата седмица след силно разединяващ конкурс за лидерство, който изправи бившия министър на здравеопазването и икономиката срещу министъра на образованието Джереми Майлс. Състезанието последва изненадващата оставка на Марк Дрейкфорд през декември 2023 г.

Спечелвайки 51,7% от гласовете в събота, новият лидер обеща да се справи с дълбоките предизвикателства пред Уелс, включително кризата с разходите за живот, разгневените фермери и бавните системи на здравеопазването и образованието.

"Днес обръщаме страница в книгата на историята на нашата нация. История, която пишем заедно. Не само защото имам честта да стана първият чернокож лидер в която и да е европейска държава", заяви той пред членовете на партията.

Роден в бившата британска колония Замбия, Гетинг се премества в Уелс със семейството си, когато е на две години, а по-късно се установява в Англия.

Тъй като тази година във Великобритания предстоят парламентарни избори, Гетинг ще бъде важен участник в усилията на Лейбъристката партия да сложи край на 14-годишното управление на консерваторите.