Украинският президент Володимир Зеленски проведе среща с новия президент на Чешката република Петр Павел и с президента на Словакия Зузана Чапутова. Това съобщи РБК-Украйна , като се позовава на изявлението на президента Зеленски.

Украинският държавен глава благодари на чешкия си колега за посещението и също така отбеляза, че Чехия помага на Украйна от първите дни.

"Благодарим ви за това посещение, което започна с посещението на Буча и Бородянка. Оценяваме подкрепата на Чехия, чешкото правителство и цялото общество от първия ден на пълномащабното нахлуване", заяви президентът.

По-късно той се срещна с президента на Словакия. Володимир Зеленски й благодари за подкрепата на украинския народ, армията и за помощта за възстановяването на Украйна.

По-рано стана ясно, че Чехия ще плати обучението на 20-25 пилоти от Украйна. Правителството на страната одобри предложението.

Планирането на съвместното посещение започна веднага след избирането на Павел през януари тази година за държавен глава на Чешката република. 

Прага и Братислава предоставят на Украйна цялостна помощ. Очаква се в рамките на посещението им в Киев да бъде обявена нова такава.