"Украйна е готова за контранастъпление, за да освободи територията си от руските нашественици. Началните дати и подробности обаче са неизвестни". Това съобщава РБК-Украйна, като се позовава на интервю за The Wall Street Journal, дадено от Володимир Зеленски.

"Твърдо вярваме, че ще успеем. Не знам колко време ще отнеме. Честно казано, може да стане по различни начини, съвсем различни. Но ние ще го направим и сме готови", е заявил украинският държавен глава.

Според него украинската армия не е получила цялото оръжие, на което се е надявала, но не може да чакаме повече. Вероятно Зеленски е имал предвид бойните самолети, предполага медията. Зеленски е подчертал, че Русия все още има превъзходство във въздуха.

"Липсата на защита от вражески самолети означава, че много войници ще загинат по време на контранастъпление“, е заявил Зеленски.

Какво се знае за контраатаката

Медията припомня, украинското политическо и военно командване многократно е заявявало, че Силите за отбрана се готвят за контранастъпление за освобождаване на териториите от руските нашественици.

Първоначално медиите съобщиха, че контранастъплението може да започне през пролетта. Украинските власти обаче предположиха, че активните боеве могат да започнат през лятото, но не предоставиха подробности относно времето и местоположението. В същото време Украйна смята, че очакванията от контранастъпателната кампания на въоръжените сили може да са надценени в света.

Министерството на отбраната на Украйна отбеляза, че важен компонент от подготовката за контранастъпление е доставката на оборудване и военното обучение. Наскоро от Белия дом обявиха, че са доволни от въоръжението на Украйна в навечерието на контранастъплението.