Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на българския парламент за признанието на т.нар. "Голодомор“ за геноцид на украинския народ, съобщава Укринформ.

"Благодарен съм на парламента на България за признаването на Голодомора от 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ. Тази стъпка почита паметта на милионите жертви на Голодомора и възстановява историческата справедливост. Украйна винаги ще помни жеста на солидарност на България“, подчерта Зеленски.

На 28 ноември 2006 г. Върховната Рада на Украйна прие Закона "За Голодомора от 1932-1933 г. в Украйна“, който признава Гладомора като геноцид на украинския народ.

На 15 декември 2022 г. Европейският парламент прие резолюция за деветдесетата годишнина от Голодомора в Украйна, която признава събитията от 30-те години на миналия век за геноцид на украинския народ.

На 1 февруари Народното събрание на България прие решение, с което Голодоморът се признава за геноцид.

134 депутати от 240-местния парламент подкрепиха това решение, 26 гласуваха против, нито един не се въздържа. В частност, "Възраждане“ гласува против резолюцията, а в същото време редица депутати от БСП не участваха в гласуването.

С решение на българския парламент всяка последна събота на месец ноември ще бъде обявена за Ден за почит и памет на жертвите на Голодомора.

В резолюцията се отбелязва, че всяко отричане, оправдаване и омаловажаване на геноцида е обида към паметта на милионите хора, загинали в резултат на глада.