В интервю за Yle и други скандинавски новинарски издания украинският президент Володимир Зеленски заяви, че войната на неговият народ срещу Русия не може да приключи по същия начин, както Втората световна война за Финландия.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения, и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Финландия не само отстъпи територия на Русия, отбеляза Зеленски, но и загуби много животи.

"Смятам, че такава възможност не може да бъде дадена (на Русия)", заяви той.

Освен това Зеленски добави, че е едновременно "обидно и несправедливо“, че други страни не са помогнали на Финландия в усилията й да отблъсне Русия, вероятно препратка към Зимната война от 1939-1940 г. (Съветско-финска война).

По време на интервюто Зеленски благодари на скандинавските нации за подкрепата, която оказаха на Украйна, откакто Русия започна инвазията си през февруари миналата година.

"Скандинавските страни, за разлика от някои други партньори, не са нарушили обещанията си“, отбеляза той.

Зеленски иска финландска помощ за противовъздушната отбрана



Докато преговорите за формиране на правителството напредват във Финландия, Зеленски заяви, че е твърде рано да се каже дали финландската политика спрямо Украйна ще се промени с предстоящата коалиция.

"Надявам се, че сътрудничеството ще бъде добро и с новото финландско правителство, защото финландското общество подкрепя Украйна“, заяви той.

Украйна търси помощ от Финландия за противовъздушната отбрана и изпрати стари самолети Hornet в Украйна, след като са изведени от експлоатация.

Финландският премиер в оставка Санна Марин повдигна темата за потенциално заемане на бойните самолети по време на посещение в Киев през пролетта, но по-късно поясни , че Финландия може да обсъди тази възможност.

Възможността за даряване на изтребители F-16 на Украйна се обсъжда и от други страни.

Предаването на който и да е от моделите изтребители на Украйна ще изисква разрешението на Съединените щати, които са страната производител, но досега САЩ не са дали зелена светлина.

Зеленски: Контраатаката се нуждае от западни оръжия

Зеленски потвърди пред медията, че Украйна планира контраатака, като отбеляза, че вярва, че тя ще успее да отблъсне руските сили и също така да върне Кримския полуостров под украински контрол.

Той обаче добави, че успехът на Украйна зависи в голяма степен от това Западът да продължи да доставя оръжия.

"Искаме да спасим възможно най-много животи, така че броят на оръжията има значение“, поясни украинският президент.

Той също така отбеляза, че руските войски губят мотивация с всеки изминал ден.

"Те се страхуват от нас, а също и от последствията, ако се оттеглят“, заяви  президентът.

Въпреки че Зеленски не желаее да разкрие подробности или график за контраатаката, обикновено се смята, че тя е планирана за края на пролетта или началото на лятото.

Въпреки надеждите си за успех, той също предупреди, че войната може да продължи години или дори десетилетия.

"За други страни е по-евтино да подкрепят Украйна сега, отколкото да увеличават рисковете от трета световна война“, категоричен е Зеленски.

Зеленски: Не съм добър баща

По време на интервюто Зеленски също говори за собственото си душевно състояние и издръжливост, отбелязвайки, че не може просто да си вземе почивка от войната.

"Преживявам всички трагедии. Нямам право да кажа, че сме свикнали на война", заяви той.

Зеленски и съпругата му Олена Зеленска имат две деца. Той отбелязва, че опитът да се балансира управлението на държава във война с бащинството е невъзможна задача.

"Хората казват, че не съм лош президент, но със сигурност не съм добър баща в момента. Децата ми се отглеждат от жена ми и войната", каза той.

Въпреки значителните жертви, които войната нанася на Зеленски, семейството му, както и страната му, украинският президент остава оптимистичен.

"Първият път, когато освободихме регион, беше като вкус на нов живот“, каза Зеленски.