Украинският президент Володимир Зеленски сравни войната с Русия с пай, който "трябва да бъде разделен на парчета“. Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на изявлението на държавния глава в интервю, записано през есента на 2022 г.

"Войната е като парче торта с Руската федерация. Не можем да го изадем на веднъж - ще си разкъсаме устата, голяма държава и голяма по обем. Трудно е да преглътнем тази беда, трябва да разделим войната на части и това са победи, една след друга, понякога паралелни, но в по-голямата си част те вървят една след друга, последователно“, заяви Зеленски.

Като пример президентът е посочил унищожаването на руския крайцер "Москва", което е било такова "късче" от победата на Украйна.

"За нас победа е територията, която е конкретно под закрилата на глобалните гаранции за сигурност. НАТО или други гаранции за сигурност. Те са много важни", добавя държавният глава.

Зеленски подчертава, че дори след победата във войната Украйна ще трябва да бъде съсед на Русия, така че трябва да бъде по-силна и да отслаби врага.

Медията припомня, че президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди за продължителна война, която според него може да продължи години или десетилетия.