Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че светът е избегнал на косъм радиационна катастрофа, тъй като електричеството за украинската атомна електроцентрала Запорожия беше прекъснато за часове поради руски обстрел в района, твърдения, които Москва отхвърли, съобщава телевизионният канал France 24.

По думите на украинския лидер, руският обстрел в четвъртък е предизвикал пожари в пепелищата на близката въглищна електроцентрала, което е изключило от електрическата мрежа реакторния комплекс, най-голямото подобно съоръжение в Европа.

Резервните дизелови генератори осигуряват електрозахранване, което е жизненоважно за системите за охлаждане и безопасност в завода, каза той, като похвали украинските техници, които управляват завода под погледа на руските военни.

"Ако персоналът на нашата станция не беше реагирал след спирането на тока, тогава вече щяхме да сме принудени да преодолеем последствията от радиационна авария“, каза той във вечерно обръщение. "Русия постави Украйна и всички европейци в ситуация на една крачка от радиационна катастрофа“.

Владимир Рогов, назначен от Русия служител в окупирания град Енергодар близо до централата, обвини въоръжените сили на Украйна за пожар в гора близо до централата. Той каза, че градовете в района са загубили електричество за няколко часа в четвъртък.

"Това беше причинено от прекъсването на електропроводите от Запорожката атомна електроцентрала в резултат на провокации на бойците на Зеленски“, написа Рогов в Telegram. "Самото изключване е предизвикано от пожар и късо съединение на електропроводите“.

В репортаж от Киев, Джеймс Андре от FRANCE 24 обяснява залозите в контролираната от Русия атомна електроцентрала Запорожия в Украйна.

"Запорожката електроцентрала се захранва с електричество от четири 750-киловолтови линии. Три от тези линии бяха повредени по-рано по време на конфликта. Това, което се случи днес е, че четвъртият, последният останал ред, беше отрязан. Това задейства механизмите за сигурност на истинската електроцентрала“, заяви той.

Залогът е доставките на електроенергия в Украйна с наближаването на зимата. Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, доставя 20% от електроенергията на Украйна. "Ако руснаците пожелаят да я насочат към собствените си територии, което е реална опция, това би било огромен проблем за Украйна“, посочва Андре.

Превод и редакция: Иван Христов