Украинската армия се нуждае от 300 до 500 танка, за да проведе контранастъпление срещу руските войски. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю пред британския телевизионен канал Sky News.

"Сега имаме нужда от 300-500 танка. Затова считам, че имаме нужда от танкове, за да проведем настъпление (срещу руските войски – бел. ред.) на наша територия, на наша земя. Имаме нужда от бронирани машини, за да защитим нашите хора. Това е всичко“, подчерта държавният глава.

Зеленски също така добави, че поради продължителността на доставките на западни оръжия, той изпитва само чувство на облекчение, когато тези оръжия, които са предоставени на Украйна от неговите партньори, вече се използват от украинската армия на бойното поле.

"Понякога доставката на оръжие отнема месеци, разбирате ли? Не обвинявам никого, но в отговор на вашия въпрос, усещането за облекчение идва едва след като оръжията, които нашите партньори ни предоставят, вече се използват от нашата армия“, посочи президентът.

Сутринта на 25 януари на заседание на германското правителство беше взето решение Украйна да получи германски танкове.

По-късно германският министър на отбраната Борис Писториус в кулоарите на Бундестага след заседание на комисията по отбрана заяви, че танковете Leopard 2 от Германия могат да бъдат доставени в Украйна след около три месеца.

По-рано британското правителство реши да предостави на Украйна танкова рота от основни бойни танкове Challenger 2 - четири веднага и осем малко по-късно.

Президентът на САЩ Джо Байдън официално обяви доставката на Украйна на 31 американски танка M1 Abrams, както и друга военна техника. И тя също се очаква да се забави месеци.