Инициативни групи в понеделник започнаха проучване на общественото мнение относно преименуването на Волгоград на Сталинград. Според резултатите от допитванията до следващата седмица ще се вземе решение дали ще се проведе референдум, заяви Александър Струков, съпредседател на обществения съвет за проучване на мнението на населението за връщане на историческото име на града, председател на Общинският съвет на ветераните във Волгоград, съобщи ТАСС.

"От днес инициативните групи ще работят в районите на града [Волгоград] – за проучване на общественото мнение. Днес имаме един район – Дзержински. Утре групите ще работят в три района. И така до края на седмицата“, информира събеседникът на агенцията, като отбеляза, че до следващата седмица ще бъде взето решение дали да се проведе или не референдум.

Той добави, че проучването на общественото мнение относно преименуването на града ще се проведе под формата на срещи с обществени организации. Така че в понеделник е планирана среща от над 100 души.

По-рано ветерани от Волгоград поеха инициативата да върнат историческото име на града-герой. В отговор на искането им губернаторът на Волгоградска област Андрей Бочаров обяви създаването на обществен съвет за предварително проучване на мнението на населението за преименуването на града на Сталинград.

През февруари ВЦИОМ проведе проучване за връщането на историческото име на Волгоград. Резултатите от проучването показаха, че жителите на града по-скоро не подкрепят тази инициатива (67%). По-късно прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че Кремъл не обсъжда преименуването на Волгоград на Сталинград. Освен това той призова към подобни инициативи да се подхожда с повишено внимание, тъй като проучванията на общественото мнение показват, че мнозинството от жителите на града не са ентусиазирани от тази идея.

От 1589 до 1925 г. градът се нарича Царицин, след това е преименуван на Сталинград, а през 1961 г. става известен като Волгоград. На 30 януари 2013 г. градската дума на Волгоград реши да установи името Сталинград като символ на Волгоград; това име може официално да се използва по време на публични събития шест пъти в годината.