Повече от шест месеца след началото на войната в Украйна трафикът на хора се активизира. От около 12 милиона души, които избягаха от Украйна при нахлуването на Русия през февруари, 90 % са жени и деца - основните жертви на трафика на хора, информира Business Insider.

"Малкото, което знаем за насилието над жени по света, е само върхът на айсберга", казва Менди Марш, доброволец в проекти за хуманитарна помощ.

Трафик на хора

Предполага се, че броят на хората, засегнати от трафик на хора, бързо се увеличава в цяла Европа. "Трафикът на хора - включително трафикът с цел сексуална експлоатация - беше реалност в региона преди войната", казва Марш, съосновател и изпълнителен директор на VOICE, "така че реалността се изостря".

Европейската организация е мрежа, която се фокусира върху подпомагането на 87-те членуващи в нея организации за оказване на помощ при бедствия. Той помага за свързването на организациите и подпомага Европейската комисия в областта на хуманитарната помощ.

Все по-голям брой жени съобщават, че руските войски използват сексуално насилие като оръжие в цяла Украйна. Марш заяви, че бежанците, които са се преместили в други страни - като Молдова, Полша, Румъния, Беларус, Унгария и Словакия - са уязвими за трафикантите.

Яна Товпеко, член на екипа за реакция при кризи на жените в Украйна към VOICE и украински адвокат, заяви, че макар да е почти невъзможно да се проследи степента, в която хората са подмамвани за трудова експлоатация, организацията получава все повече сигнали. Това ежедневие може да включва търсенето на храна, подслон, здравни грижи, работа и образование.

Насилие над жени

В някои случаи малтретирането е цената, която трябва да се плати, за да се оцелее. Подаването на сигнал до властите може да доведе до загуба на жилище или други необходими вещи, казва Марш. Трафикът на хора е бизнес на стойност 150 милиарда долара, който често се извършва невидимо - засягайки банковата, хотелиерската и здравната индустрия.

Около 40 % от жертвите на трафик на хора с цел сексуална експлоатация са били набирани чрез онлайн платформи, съобщи Службата на ООН по наркотиците и престъпността през 2021 г. Трафикантите могат да използват социалните медии, за да наблюдават жертвите или потенциалните жертви. Според Business Insider те могат също така да привличат жертви, като създават връзки или публикуват фалшиви обяви за работа.