Говорейки по случай Деня за възпоменание на корейската война във вторник, президентът на Южна Корея Юн Сеок Йол заяви, че военният съюз между Южна Корея и Съединените щати е получил "ядрена основа", пише Bloomberg. Държавният глава също така високо оцени сключеното с Вашингтон споразумение за разполагане на американския ядрен арсенал за сдържане на КНДР.

Според южнокорейския лидер така наречената Вашингтонска декларация, приета след среща на върха с президента Джо Байдън през април, "значително засилва разширените възможности за възпиране с помощта на американски ядрени оръжия“. "Съюзът между Република Корея и Съединените щати еволюира в съюз с ядрена база“, подчерта Юн Сук Йол.

Пактът между двете страни дава на Южна Корея по-голямо влияние за това как САЩ разполагат своята ядрена отбрана и гарантира, че тя ще бъде използвана като ответен удар срещу Северна Корея. Окончателното решение за използването на ядрено оръжие обаче ще се взема във Вашингтон.

В заключение Bloomberg припомня, че през последните години севернокорейският лидер Ким Чен-ун разклати сигурността в региона. Под негово ръководство Пхенян разработи нови ракети, които могат да нанасят ядрени удари в цяла Южна Корея, където са разположени около 28 000 американски войници. Освен това ръководителят на КНДР започна по-често да заплашва, че ще активира арсенала си в отговор на съвместните учения на САЩ и Южна Корея.