Министърът на отбраната на Естония Хано Певкур предложи на гражданите на страната да съхраняват картофи и конфитюр в бункери, които правителството на страната планира да построи на границата с Русия, съобщава Postimees.

Той отбеляза, че бункерите ще бъдат построени в мирно време и властите се надяват, че те няма да бъдат използвани предназначение.

"В тях може да се съхраняват конфитюр или картофи, докато бункерите не станат необходими за отбранителни цели. И когато имаме нужда от тях, ще се опитаме да постигнем споразумение със собствениците: ще останат ли картофите там или не“, добави министърът.

Предложението ще е валидно за тези, на чиято територия ще бъдат изградени бункерите. Строителството им ще започне скоро, увери Певкур, без да уточнява сроковете.

През януари бе съобщено, че изграждането на отбранителна линия по границата с Русия ще струва на Естония 60 милиона евро. На границата с Русия и Беларус ще бъдат построени 600 бункера.

Същия месец министрите на отбраната на Естония, Латвия и Литва се договориха за изграждането на обща отбранителна линия. По думите на Певкур става въпрос за внимателно обмислен проект, необходим за защита срещу военната заплаха от Русия.