В ранните часове на деня военните на Северна Корея са изстреляли две ракети от реактивни системи за залпов огън (РЗСО) със "свръхголям калибър“, съобщава информационната агенция Yonhap, позовавайки се на Корейската централна информационна агенция (KCNA).

Ракетите са изминали разстояние съответно от 395 и 337 км. Докладът на KCNA показва, че използваните снаряди са класифицирани като "тактически ядрени“. Агенцията също така подчертава, че ученията на САЩ и Южна Корея провокират нарастване на напрежението в региона. В неделя военновъздушните сили на двете страни проведоха съвместни маневри, припомнят от редакцията.

От Пхенян отбелязват, че четири ракети от тази РСЗО биха могли да унищожат вражеско летище.

По-рано Комитетът на началник-щабовете на Южна Корея съобщи, че сутринта е регистрирано изстрелване на две ракети с малък обсег от провинция Пьонган-намдо към Японско море. Стартирането на ракетите е извършено между 07:00 и 07:11 местно време (00:00 и 00:11 българско време).

Министерството на отбраната на Япония съобщи по-рано, че Северна Корея е изстреляла две балистични ракети от района на западното си крайбрежие в понеделник сутринта, които са прелетели 350 и 400 км при максимална височина на полета съответно 50 и 100 км.

На 18 февруари Пхенян изстреля междуконтинентална балистична ракета Hwaseong-15, която падна в изключителната икономическа зона на Япония, на 200 км западно от северния остров Хокайдо. Сестрата на севернокорейския лидер направи изявление, в което предупреждава САЩ и Южна Корея, че Пхенян "следи всяко действие на своите врагове и ще отговори на всеки враждебен акт с най-голяма решителност“.

Във връзка със събитията японският премиер Фумио Кишида заяви, че Токио ще поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Източник на ТАСС разкри, че такова ще се проведе по-късно през деня.