Ръководителите на отбраната и разузнаването на Турция и Сирия ще се срещнат в Москва във вторник в опит на двете страни да възстановят скъсаните в хода на продължаващата от 2011 година война в близкоизточната страна, предава Bloomberg.

В срещата ще участват и техните колеги от Русия и Иран, съобщи турският министър на отбраната Хулуси Акар.

Турция няма да вземе решение, което би поставило сирийците "в трудна позиция“, подчерта Акар в изявление, публикувано на уебсайта на министерството на отбраната. "Нашият подход трябва да бъде известен на всички“.

Висши дипломати от четирите страни се срещнаха по-рано този месец в разговори, насочени към облекчаване на обтегнатите връзки между Анкара и Дамаск. Всяко сближаване би било удар за САЩ и техните европейски съюзници, които все още имат санкции срещу Асад и желаят изолацията му да продължи.

Турция подкрепя групи, които се бият срещу сирийските правителствени сили във войната, избухнала преди повече от десетилетие.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който се кандидатира за преизбиране следващия месец, заяви, че е готов да се срещне с Асад, за да насърчи мира в региона. Той също така е обещал на своя електорат, че повече сирийци ще се завърнат у дома от съседна Турция, където има една от най-големите бежански групи в света от близо 4 милиона души.

Докато Турция беше твърд поддръжник на сирийските бунтовници по време на разгара на войната и редовно осъждаше Асад и неговите войски, нейната реторика се промени. С подкрепата на Русия и Иран правителството на Асад си възвърна контрола над голяма част от Сирия.

Това оставя Турция да се съсредоточи до голяма степен върху кюрдските бойци в Северна Сирия, които тя вижда като заплаха заради връзките им с Кюрдската работническа партия (ПКК), която се бори за автономия на турска територия от десетилетия и е определена за терористична групировка от Европейския съюз и САЩ.