Министрите на отбраната на САЩ и Китай вероятно ще се срещнат за първите си разговори, откакто Пекин спря диалога с Вашингтон заради августовското посещение на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван - последният знак, че връзките между двете нации се стабилизират, пише Bloomberg.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин би приветствал среща с китайския министър на отбраната Вей Фенхе по време на среща на началници на отбраната в Камбоджа, каза бригаден генерал Пат Райдър, говорител на Пентагона, в понеделник в Джакарта. Това ще последва неотдавнашните срещи на китайския президент Си Дзинпин с президента Джо Байдън и отделно с вицепрезидента Камала Харис.

"Министър Остин често е изразявал значението на поддържането на отворени комуникационни линии между САЩ и Китай и приветства възможността да се срещне със своя колега от КНР в Камбоджа“, заяви Райдър, като в същото време подчерта, че към момента няма нищо официално за обявяване.

Провеждането на няколко разговора на високо равнище в последно време спомогна за облекчаване на песимизма относно отношенията, които паднаха до най-ниската си точка от едно поколение по въпроси, отбелязва Bloomberg. Сред най-спорните въпроси между страните са Тайван, правата на човека в Синдзян и ограниченията на САЩ върху износа на технологии за Китай. Тези проблеми засега остават остават неразрешими, но липсата на комуникация между двете страни подхрани опасенията, че нови разногласия или инцидент могат бързо да излязат извън контрол.

Остин пристига в Камбоджа в понеделник вечер за срещата на министрите на отбраната на АСЕАН след среща с министъра на отбраната на Индонезия в Джакарта. Предвижда се ръководителят на Пентагона да преговаря с колегите си от Филипините, Виетнам и Камбоджа.

Вей Фенхе и Остин разговаряха за последно през юни в Сингапур, когато по-голямата част от разговора между двамата началници на отбраната беше за Тайван. Вей осъди американските действия за продажба на оръжия на самоуправляващия се остров.