Министрите на отбраната на Русия и Турция Сергей Шойгу и Хулуси Акар са обсъдили ситуациите в Украйна и Северна Сирия, предава РИА Новости, като се позовава на съобщение от Министерството на отбраната на Руската Федерация.

"Също така бяха обсъдени отделни въпроси, свързани с продължаването на изпълнението на Черноморската инициатива“, допълват от военното ведомство.

Телефонният разговор се е провел по инициатива на Анкара.

Според турското министерство на отбраната ръководителите на ведомства са посочили важността на спазването на постигнатите договорености относно ситуацията в Арабската република.

"Що се отнася до Сирия, министър Акар подчерта, че Турция е давала и ще продължи да дава съответния отговор на "засилващите се преследвания и нападения, целящи дестабилизация на стабилността в региона, както и срещу действията срещу населени места и граждани на Турция“, отбелязват от там.

Акар е подчертал, че целта на Анкара е да предотврати терористическата заплаха за Турция, идваща от Северна Сирия.

На 20 ноември Турция проведе въздушна операция срещу сирийското крило на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северна Сирия, която се контролира от подкрепяни от САЩ милиции. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отчете атаката като успешна. Както по-късно уточни Акар, за два дни армията на републиката ликвидирала 184 бойци.

Имаше и съобщения за ракетни атаки по цели в Северен Ирак.

Турският лидер подчерта, че не е обсъждал атаките нито с руския, нито с американския президент. "И Байдън, и Путин знаят, че можем да предприемем такива операции в този регион по всяко време“, заяви той.

Сирия многократно определи като незаконно присъствието на войски от съседна държава в граничните райони и призова Анкара да изтегли войските си. В същото време официален Дамаск също не признава автономна администрация в северните райони, на територията на която нанесоха удари турските военни.