Нощта в граничните райони на Азербайджан и Армения премина сравнително спокойно, но на сутринта интензивността на военните действия на арменско-азербайджанската граница отново рязко се увеличи, пишат руските анализатори от "Рибар“.

Основните развития в контекста на настоящата ситуация засягат дипломатическите усилия на различни световни играчи в опит за разрешаване на конфликта.

Ходът на военните действия

След относително спокойна нощ около 7 часа сутринта българско време азербайджанските въоръжени сили отново са обстреляли територията на Армения с крупнокалибрени оръжия: поразени са Варденис, Горис, Верин Шоржа, Джермук, Ишханасар и няколко други населени места, твърдят арменците.

Баку от своя страна обвини арменските въоръжени сили за поредната ескалация, заявявайки, че арменските военнослужещи са атакували позициите на азербайджанските въоръжени сили в района на Лачин и Келбаджар.

Според азербайджански източници по време на военните действия армията на републиката е унищожила всички военни съоръжения, за които се твърди, че са застрашавали Азербайджан на границата на Зангиланския, Лачинския и Калбаджарския райони.

Заемането на ключовите височини в района от азербайджанската армия дава възможност да се държат под огневи контрол важни транспортни артерии в граничните райони на Армения.

Източници, близки до Баку, публикуваха информация за голям брой арменски войници, взети в плен по време на военните действия.

Изявления на представители на воюващите страни

Опозиционерът в арменския парламент Тигран Арамян от фракцията "Имам чест“ заяви, че настоящата ситуация може да изисква мобилизация в Армения.

Баку изрази недоволство от изявленията на Държавния департамент на САЩ за наличието на доказателства за удари от въоръжените сили на Азербайджан по гражданската инфраструктура на Армения.

Критична реакция от азербайджански източници предизвика и отразяването на ситуацията от американските телевизионни канали Fox News и NBC, които, според Баку, неправилно тълкуват събитията.

Дипломатическият фронт на конфликта

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази съжалението си за ударите на азербайджанските въоръжени сили по населените места и гражданската инфраструктура на Армения, като също призова страните за прекратяване на огъня.

В същото време той изрази мнение, че Русия може да използва ситуацията в Закавказието, за да отклони вниманието на световната общност от събитията в Украйна.

Според резултатите от срещата на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) с участието на президента на Русия Владимир Путин и премиера на Армения Никол Пашинян беше решено да бъде изпратена работна група, ръководена от генералния секретар на ОДКБ Станислав Зас, в зоната на конфликта.

Тя трябва да следи ситуацията на границата и да изготви доклад за актуалната ситуация. ОДКБ настоява за прекратяване на огъня и уреждане на конфликта с дипломатически средства.

Директорът на Четвърти департамент за страните от ОНД на руското външно министерство Денис Гончар докладва за работата по делимитацията на арменско-азербайджанската граница.

Според него намесата на Европейския съюз в тристранните консултации между Москва, Баку и Ереван е опит Русия да бъде изтласкана от Закавказието.

Министърът на външните работи на Армения Арарат Мирзоян е провел телефонен разговор с министъра на външните работи на Франция Катрин Колоне, по време на който страните подчертаха неприкосновеността на териториалната цялост на Република Армения.

Снощи и тази сутрин граждани проведоха протести в Ереван с искане за оставката на Никол Пашинян от поста министър-председател на Армения.