На фона на изострянето на ситуацията около Северна Корея, Япония и САЩ проведоха съвместни учения, в които са задействани и американски бомбардировачи В-1В, предава информационната агенция Kyodo, като се позовава на Министерството на отбраната в Токио.

Маневрите са изпълнени западно от югозападния японски остров Кюшу над водите на Източнокитайско море. От японска страна са включени пет изтребителя-бомбардировача F-2 и два изтребителя F-16, а от американска страна два стратегически бомбардировача B-1B.

Целта на ученията е била "да се демонстрира тясното сътрудничество и готовността на Япония и САЩ“ в контекста на зачестилите изстрелвания на ракети от страна на Северна Корея.

По-рано през деня приключи и най-голямото съвместно въздушно учение на САЩ и Южна Корея от пет години насам - Vigilant Storm, включващо около 240 самолета. Пхенян им отговори с безпрецедентен брой изстрелвания на ракети. На фона на взаимните обвинения от страна на Пхенян и Вашингтон, ученията, които трябваше да приключат в петък, бяха удължени с един ден, а КНДР обяви готовност да предприеме "сериозен отговор".