Американските военни обявиха, че са възстановили критична електроника от китайския балон, свален от изтребител на ВВС на САЩ край бреговете на Южна Каролина на 4 февруари, включително ключови сензори, вероятно използвани за събиране на разузнавателна информация, предава Reuters.

"Екипите успяха да извадят значителни отломки от обекта, включително всички идентифицирани приоритетни сензори и части от електрониката, както и големи парчета от структурата“, се казва в изявление на Северното командване на американската армия.

Китайският балон, който Пекин отрича да е разузнавателен, прекара седмица в полет над територията на САЩ и Канада, преди президентът Джо Байдън да нареди да бъде свален. Инцидентът обтегна допълнително и без това изострените отношения между Вашингтон и Пекин, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че отменя планирана визита до азиатската страна.

През последните дни военни на САЩ свалиха общо четири обекта – безпрецедентен брой в мирно време, отбелязваха по-рано медиите.

Американските военни и администрацията на Байдън признаха, че много от информацията за най-новите безпилотни обекти остава неизвестна, включително как остават във въздуха, кой ги е проектирал и дали може да са събирали разузнавателна информация.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се опита да успокои американците относно рисковете, породени от неидентифицираните обекти.

"Искам да уверя американците, че тези обекти не представляват военна заплаха за никого на земята“, подчерта Остин, говорейки пред репортери в Брюксел, където пристигна за среща на НАТО.

"Те обаче представляват риск за гражданската авиация и са потенциална заплаха за събиране на разузнавателна информация“, допълни министърът.