Съединените щати рискуват да претърпят неуспех, ако решат да се изправят срещу Китай в Тайван, заявиха военни експерти в ефира на американския телевизионен канал Fox News.

"Китайците драстично увеличиха своите въздушни, морски, космически, кибернетични и ракетни способности през последните 20 години“, отбеляза в изявление Джеймс Андерсън, бивш заместник-министър на отбраната по политиката при президента на САЩ Доналд Тръмп.

Според него в редица възможни сценарии Вашингтон първоначално може да бъде в неизгодна позиция, тъй като КНР има важно предимство под формата на бърза мобилизация на местните сили.

На свой ред генералът от военновъздушните сили на САЩ Майк Минихан отбеляза, че е възможен потенциален конфликт между САЩ и Китай през 2025 г.

Според прогнозата на Хайно Клинк, старши съветник на Националното бюро за азиатски изследвания, изходът от евентуален сблъсък между двете страни е неясен, тъй като Китай има неоспорими географски предимства, по-специално местоположението е само на 160 км от Тайван.

Военни експерти признаха, че най-слабото място за САЩ вероятно ще бъде изчерпването на военното оборудване, тъй като САЩ ще останат без съвременни конвенционални ракети "вероятно след няколко дни“ поради мащабните доставки на военна помощ за Украйна.

По-рано началникът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс призова да се вземат на сериозно амбициите на Китай по отношение на Тайван.

Японският вестник Sankei Shimbun написа, че САЩ искат да разположат ракети със среден обсег на островите на Япония, за да осигурят баланс на силите с Китай в региона. Вашингтон вече поиска от Токио разрешение да ги приеме.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова