Войната в Украйна разкри слабости във военнопромишления сектор на САЩ, които застрашават способността на американската армия в евентуален конфликт с Китай, пише The Wall Street Journal.

"САЩ не са достатъчно подготвени за условията на война. Помощта за Киев изчерпа запасите от боеприпаси и оръжия, като системи за противовъздушна отбрана Stinger, гаубици M777 и противотанкови ракетни системи Javelin. В конфликт с Китай в Тайванския пролив, нуждите на армията от оръжия вероятно ще надхвърлят плана на Пентагона“, се посочва в публикацията.

Освен това, отбелязва изданието, САЩ не са единствената страна в подобна ситуация.

"В скорошно военно учение, включващо въоръжените сили на САЩ, Великобритания и Франция, британската 3-та дивизия изчерпа критичните запаси от боеприпаси на нацията за малко повече от седмица“, отбелязва авторът Сет Джоунс.

Според него решаването на този проблем може да отнеме много време.

"Производството на някои видове ракети и системи, като системата за противовъздушна и противоракетна отбрана Patriot Advanced Capability PAC-2 / PAC-3 и крилатата ракета Tomahawk V, може да отнеме приблизително две години. Доставянето на запаси изисква постоянна и дългогодишна инвестиция“, подчертава наблюдателят, добавяйки, че отбранителните компании често не желаят да поемат финансови рискове без многогодишни договори.

Ситуацията около Тайван ескалира в началото на август след посещение в Тайпе на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Китай, който гледа на острова като на една от провинциите си, възприе посещението като гласна подкрепа на САЩ за тайванския сепаратизъм и в отговор проведе широкомащабни военни учения.

В същото време специалисти от Пентагона и аналитичния Център за стратегически и международни изследвания на САЩ симулираха хода на евентуална битка за Тайван и стигнаха до извода, че Китай ще може да потопи по-голямата част от американския флот.

Новата стратегическа концепция на НАТО за периода до 2030 г. подчертава, че КНР демонстрира амбиции и провежда политика, която е в разрез с интересите, сигурността и ценностите на Алианса. Говорителят на китайското външно министерство отговори, като нарече НАТО "системно предизвикателство за световния мир и стабилност".