Проби, взети от морската вода на плажовете в Одеска област след взривяването на бента на Каховския язовир, показват наличието на салмонела и патогени, които предизвикват чревна инфекция. Това обяви по време на брифинг Павел Буланович, началник на отдела по екология на Одеската областна военна администрация, съобщава РБК-Украйна.

"Зад микробиологията има предупреждение. Днес са открити три проби, съдържащи салмонела и патогени на чревни инфекции“, заяви Буланович.

От ОВА призовават местното населението да не посещава плажните ивици и най-вече да не плуват в морето, както и да не консумират морски дарове.

Държавната служба по храните и потребителите на свой ред съобщи, че в Одеска област са засилени мерките за проверка. За периода 10-11 юни не са допуснати за продажба над 200 кг риба, която не е отговаряла на изискванията на закона.

Държавният ветеринарно-санитарен контрол върху оборота на хранителни продукти от растителен и животински произход се осъществява от 56 държавни лаборатории. В близко бъдеще се планира да се проведат цялостни проверки на пазарите в град Одеса и региона.

По данни на регионалната екологична инспекция, резкият спад на морската соленост и превишаване на нивото на желязо във водата продължава и до днес, но ситуацията е започнала да се стабилизира.

Поради експлозията на Каховската водноелектрическа централа във водите попаднаха горива, смазочни материали и пестициди. В Херсон са регистрирани случаи на холера и ешехирия коли.

Отбелязва се, че вода от кладенци може да се консумира само след изследване на проби в лаборатория.

Според Министерството на здравеопазването в Украйна не е регистрирано огнище на инфекциозни заболявания след взривяването на Каховската водноелектрическа централа. Контролът върху епидемичната обстановка в наводнените райони на Херсон и региона се извършва ежедневно. В същото време непрекъснато се следи състоянието на питейната вода във водоснабдителната система, кладенците и резервоарите за вода.