Водещи световни издания призоваха правителството на САЩ да оттегли обвиненията срещу основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, съобщава американският вестник The New York Times, който също подкрепи призива на редакциите.

Вестници като The Guardian, The Times, Le Monde и El País, както и списанието Der Spiegel., изпратиха писмо до правителството на САЩ, в което се посочва, че "наказателното преследване на Асандж създава опасен прецедент, който заплашва първата поправка [на конституцията на САЩ] за гарантиране на свободата на словото]".

"Получаването и разкриването на поверителна информация, когато това е необходимо в обществен интерес, е част от ежедневната работа на журналистите“, се казва в писмото. Според представители на изданията "криминализирането на подобна работа ще нанесе сериозни щети на демокрацията".

В САЩ 51-годишният австралиец е обвинен в престъпления, свързани с най-големия случай на разкриване на класифицирана информация в американската история. Ако бъде признат за виновен по всички обвинения срещу него, Асандж е изправен пред общо 175 години затвор. През май съд в Лондон издаде заповед за екстрадиция на Асандж в САЩ след решение на Върховния съд. През последните три години Асандж бе държан в лондонския затвор с висока степен на сигурност. От WikiLeaks многократно подчертаваха, че преследването на австралиеца "винаги е било политически въпрос“.