В рамките на енергийната стратегия на Европейския съюз е да се откаже изцяло от доставките на руски газ и да премине на други източници. Това изявление направи ръководителят на комисията по промишленост, изследвания и енергетика на ЕП Кристиан Силвиу-Бушой.

"Видяхме решимостта на ЕС по отношение на програмата REPOWER да спре напълно вноса на газ от Русия и да диверсифицира нашите газови източници“, отбеляза Силвиу-Бусой в тази връзка.

Той изтъкна и активните действия на неговата комисия в контекста на усилията, насочени към подкрепа на Украйна в противодействието на руската агресия.

Хронология на газовата ситуация в ЕС

На 28 септември 2022 г. страните от ЕС поискаха незабавно ограничаване на цената на газа.

На 1 октомври "Газпром" намали доставките на газ за Молдова с 30%. На 1 ноември 2022 г. Газпром спря доставките на газ за Италия.

През декември 2022 г. енергийните министри на страните от Европейския съюз се договориха да определят таван на цената на газа. Тя възлиза на 180 евро за мегаватчас (MWh).

Кремъл нарече санкциите "опит за посегателство върху пазарния механизъм" и обеща ответни мерки. Седмица след споразумението за установяването на пределна цена на газа в Руската федерация започнаха да говорят за възобновяване на доставките за ЕС по газопровода Ямал-Европа.

От 1 декември 2022 г. Газпром е намалил почти наполовина износа на газ за страните от ЕС.

На 20 декември 2022 г. в Русия избухна тръбопровод с газ за износ за Западна Европа през Украйна.

На 23 декември 2022 г. се появи информация, че Русия може да спре транзита на газ за Европа по всяко време.

Русия заплаши да спре доставките на газ за ЕС, ако бъде въведен "таван на цените". На 27 декември 2022 г. Путин подписа указ, забраняващ доставките на нефт и нефтопродукти на чуждестранни юридически и физически лица, ако договорите предвиждат въвеждане на таван на разходите.

На 4 януари 2023 г. транзитът на руски газ през Украйна падна до историческо дъно.

На 21 февруари 2023 г. Газпром увеличи притока на газ през Украйна до годишния максимум.

От 22 февруари 2023 г. някои страни от ЕС окончателно сложиха край на руския газ.