Група независими депутати и представители на отвъдморските територии (LIOT) в Националното събрание на Франция внесе вот на недоверие към правителството в отговор на решението на премиера Елизабет Борн за задействането на член от Конституцията, който позволява приемането на предложената пенсионна реформа без гласуване в парламента, предава телевизионният канал BFM TV.

"Групата LIOT, на която аз съм председател, внася вот на недоверие към правителството, подписан от 91 души от пет опозиционни политически групи“, обяви лидерът на LIOT Бертран Панше.

Френската парламентарна фракция на "Националното обединение", водена от Марин Льо Пен, също внесе вот на недоверие към правителството.

"Министър-председателят реши да се възползва от член 49.3 от Конституцията, за да бъде приета тази несправедлива и безполезна реформа. В тази връзка ние, депутатите от "Национално обединение", решихме да внесем вот на недоверие на правителството“, се казва в изявление на парламентарната фракция. 

В четвъртък държавният глава на Франция Еманюел Макрон задейства чл. 49.3 от Конституцията, който дава власт на правителството да приема закони без гласуване в парламента. Този ход ще му позволи да прокара предизвикалата сериозна полемика в обществото пенсионна реформа, но и право на опозицията незабавно да поиска вот на доверие, коментират France Info, AFP, AP и Reuters.

Решението бе взето само няколко минути преди гласуването в Националното събрание, долната камара на френския парламент. Заседанието, на което по-рано бе обявено, че ще присъства и самият Макрон, започна с освирквания и изпълнение на националния химн на страната – Марсилезата.

Законопроектът ще повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години и е сочен като водещ проекта за втория мандат на Макрон. Непопулярният план обаче предизвика големи стачки и протести в цялата страна от януари насам.

Решението на Макрон бе обявено часове, след като Сенатът на Франция прие законопроекта със 193 срещу 114 гласа - резултат, който бе до голяма степен очакван, тъй като консервативното мнозинство в горната камара на парламента подкрепя повишаването на възрастта за пенсиониране.

Но правителството не бе сигурно за броя на гласовете в Националното събрание, което принуди френския министър-председател Елизабет Борн да обяви задействането на член 49.3.