Влиятелен депутат от Консервативната партия в Обединеното кралство обяви публично, че страната трябва "категорично“ да снабди украинските сили с британски танкове. Това е Тобиас Елууд, председател на комисията по отбрана на Камарата на общините, която разглежда внимателно работата на Министерството на отбраната и неговите министри, пред програмата World at One на BBC Radio 4.

"Това е нашата война, но ние оставихме украинците да се бият. Тук не става дума само за моралния въпрос, а за факта, че Русия сега тръгва срещу по-широкия Запад, така че приветствам силно факта, че обмисляме изпращането на тежки танкове“, заяви народният представител. "Това наистина показва колко далеч сме стигнали в желанието си да гледаме Путин в очите и да не се страхуваме от неговата реторика, и най-накрая да изпратим тази така необходима сериозна бронетехника на Украйна“.

Той добави, че Западът трябва да "признае, че не трябва да оставяме това на украинците“ и че "трябва да имаме повече доверие в себе си, за да се противопоставим“ на руския президент.

Елууд казва, че Западът трябва да вземе смели стратегически решения, за да подкрепи Украйна, вместо да "пропълзява колебливо напред“.

"Трябва да вървим напред. НАТО по същество е спрян. Трябва да направим много повече, за да потушим този пожар, но не го правим“, посочва депутатът. "Освен това знаете и от стратегическа страна, че трябва да се стремим да създадем оръжейна фабрика в Източна Полша, например, така че те (Украйна) да могат да набавят собствено оборудване“.

По думите му, на Украйна също трябва да бъде позволено да се присъедини към Съвместните експедиционни сили. "Това са стратегическите решения, които трябва да вземем сега, без да се колебаем, разбирате ли, да си проправим път напред“, категоричен е председателят на комисията по отбрана на Камарата на общините.

В понеделник Sky News съобщи, че в правителството в Лондон са в ход дискусии за възможността за доставка на танкове за Украйна

Източник на медията, запознат с преговорите, разкрива, че от няколко седмици се водят дискусии за доставката на танкове Challenger 2 за Въоръжените сили на Украйна. По думите му Лондон може да предложи "около 10“ от тях на военните на Киев.

Отбелязва се, че британското правителство все още не е взело окончателно решение, но ако го направи, ще бъде първата държава, която ще отговори на искането на Киев за оборудване на украинската армия със западни танкове. Положителното решение на Лондон за танковете може да насърчи други съюзници в НАТО, по-специално Германия, да последват примера.