Федералната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия обяви извънредно финансово положение на фона на настоящата енергийна криза и планира да вземе нови заеми на стойност 5 милиарда евро, за да се справи с трудната икономическа ситуация, съобщава  телевизионната и радиокомпания WDR.

Местните власти са принудени да теглят нови заеми, но поради т. нар. правило за дългова спирачка, което забранява да се харчат повече пари от бюджета, отколкото се вливат в него, това е невъзможно. Поради тази причина, според WRD, властите са обявили финансово извънредно положение. За да могат да поемат нови дългове, местните власти ще въведат "извънредно положение“, причинено от последиците от конфликта в Украйна.

Властите в региона, отбелязва медията, оправдават плановете за вземане на нови заеми за борба с енергийната криза с много слабото икономическо развитие на провинцията. "Намираме се в рецесия, която ще продължи до 2023 г.“, каза министърът на финансите на Северен Рейн-Вестфалия Маркус Оптендренк, цитиран от WRD. Северен Рейн-Вестфалия, според телевизионния оператор, е особено засегнат от нарастващите цени на енергията, тъй като има особено много енергоемки индустрии по реките Рейн и Рур.

По-рано Федералната статистическа служба на Германия съобщи, че инфлацията в страната е достигнала 10% през ноември. Бундесбанк предупреди в свой доклад, че германската икономика е на ръба на рецесия. Енергийната криза в Европейския съюз се изостри в началото на юли, когато възникнаха първите прекъсвания на доставките на природен газ от Русия. След това Европейската комисия призова страните от ЕС да се подготвят за пълно спиране на доставките от Руската федерация и да приведат в действие план за доброволно намаляване на потреблението на газ от държавите от общността с 15% за периода от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г.