Официален Белград е издействал от властите в Прищина освобождаването на задържания по-рано бивш полицай Деян Пантич и други сърби, арестувани за участие в протести, съобщава сръбската държавна медия RTS.

Синът на Деян Пантич Предраг потвърди пред телевизията, че баща му ще бъде преместен от затвора под домашен арест. "Преди час президентът (на Сърбия Александър) Вучич ни се обади и ни информира за това. Благодаря на всички, които бяха дни наред на барикадите, на правителството, на президента, на всички, които помогнаха за победата".

Съобщава се също, че скоро ще бъдат освободени други сърби, задържани по време на протестите в северната част на Косово. 20-годишният Никола Неделкович, който беше задържан по-рано на Газиместан, също е бил освободен.

По-рано Вучич предупреди, че условието за деескалацията на ситуацията в Северно Косово и премахването на барикадите е освобождаването на задържаните сърби.

По-рано властите на Косово приведоха силите за сигурност в пълна бойна готовност. Около 1,5 хиляди служители бяха инструктирани да останат на пост с цел евентуални придвижвания през нощта. След това президентът на Сърбия обеща да защити сърбите в Косово с думите, че "ще направя всичко, за да запази мира и стабилността".

В отговор вицепремиерът и министър на отбраната на Сърбия Милош Вучевич и министърът на вътрешните работи на западната ни съседка Братислав Гашич заявиха, че въоръжените сили на Сърбия и силите на Министерството на вътрешните работи на страната, по заповед на върховния главнокомандващ, президентът на Сърбия, също са приведени в пълна бойна готовност.