Властите в Гуанджоу облекчиха правилата за COVID-19 в няколко района на града, обявени по-рано този месец от Пекин, предава Reuters.

Гуанджоу, производственият център на Китай, бе тежко засегнат от последните огнища на COVID-19 в Китай. През последните дни обаче жителите му обаче излязоха по улиците, за да протестират срещу строгите правила за превенция срещу коронавируса.

Разхлабването на ограниченията идва, след като градът с 19 милиона население регистрира по-малко случаи на коронавирус през последните няколко дни.

Властите в седем градски райони съобщиха в изявление, че отменят временния локдаун. В един от районите дори ще бъдат възобновени присъствените часове в училищата. Освен това се планира да бъдат отворени ресторанти и други бизнеси, подчертава агенцията.

Части от града, класифицирани като "високорискови“, ще останат под локдаун.

По-рано агенцията съобщи, че протестите в югоизточния китайски град срещу антиковид мерките на правителството са прераснали в сблъсъци с полицията във вторник вечерта. 

Един от видеоклиповете, публикуван в социалната мрежа "Туитър“, показва как десетки полицаи за борба с безредиците в изцяло бяла екипировка, държащи щитове над главите си, напредват в редици срещу импровизирана блокада, докато протестиращите ги замерят с различни предмети. По-късно полицията е била видяна да ескортира редица хора с белезници на неизвестно място, допълва Reuters.

Сред другите видеоклипове има такива с хора, които хвърлят предмети по полицията, както и използването на сълзотворен газ от страна на китайските органи на реда.

Организацията China Dissent Monitor, ръководена от финансираната от правителството на САЩ Freedom House, изчисли, че най-малко 27 демонстрации са се състояли в Китай от събота до понеделник. Австралийският мозъчен тръст ASPI съобщава за 43 протеста в 22 града.