Здравните власти в Ивицата Газа съобщиха в четвъртък, че израелска атака срещу хора, чакащи хуманитарна помощ близо до град Газа, е убила 104 палестинци и ранила други 280, съобщава Reuters

Говорител на израелската армия е заявил, че няма информация това място да е било обект на бомбардировка. По-късно армията обяви, че десетки хора са били ранени, след като са били блъскани и стъпкани, докато камионите с помощ пристигат в северната част на Газа. Израелски източник е съобщил, че войските са открили огън по "няколко души" в тълпата, които са представлявали заплаха за тях. По-късно израелските военни публикуваха кадри от дрон на хора, тълпящи се около камионите с хуманитарна помощ. Говорител на израелското правителство съобщи, че шофьори на камиони с хуманитарна помощ са се врязали в тълпа от хора близо до град Газа, убивайки "десетки" от тях, според Sky News.

"В един момент камионите бяха претоварени и хората, който ги управляваха се врязаха в тълпата, като в крайна сметка убиха десетки хора“,е заявил говорителят Ави Хайман.

Кабинетът на палестинския президент Махмуд Абас заяви, че той "осъжда клането, извършено от израелската окупационна армия тази сутрин (29 февруари) срещу хора, чакащи камиони с помощ".

Говорителят на Министерството на здравеопазването на Газа Ашраф Ал-Кидра заявява, че медицинските екипи не са успели да се справят с обема и тежестта на нараняванията, претърпени от десетки хора, които пристигнат в болницата "Ал-Шифа".