Лидерът на босненските сърби Милорад Додик в хода на визитата си в Москва в понеделник възнамерява да обсъди въпроси за строителството на газопровод до Република Сръбска в Босна и Херцеговина и да покани руския президент в Баня Лука, заяви членът на Президиума на  БиХ в интервю пред ТАСС преди визитата.

"За Република Сръбска газовата перспектива е важна, това, което искаме да направим, е да изградим газопровод до Баня Лука. Освен това да изградим електроцентрали, които да използват газ. В този случай Република Сръбска ще стане голям потребител на газ. Ние базираме тези планове на потенциала на Русия и нашето сътрудничество с Газпром“, заяви Додик.

"Искаме да разширим и нашето културно сътрудничество. Имаме идея да създадем руско-сръбски православен център, който да е храм - реплика на църквата Московски Кремъл, която беше разрушена. Вече се изграждат поклоннически помещения, изложбен център. Ето, това ще бъде мащабен проект, който ще даде нов характер и нова стойност на Баня Лука. Бих искал да поканя президента Путин да посети Баня Лука, когато центърът бъде завършен“, отбеляза политикът.

По-рано, след преговорите с Путин в кулоарите на Петербургския международен икономически форум, Додик обяви, че руски компании ще построят газопровод и две електроцентрали в Република Сръбска (ентитета на Босна и Херцеговина). Додик благодари на президента на Русия за цената на газа, като подчерта, че енергийните ресурси от Руската федерация нямат алтернатива. В края на 2021 г. Додик обяви, че се е разбрал с Путин да запази тогавашната цена на газа за Република Сръбска от около 290 долара за 1000 кубически метра.