Владимир Путин предложи на турския си колега Реджеп Ердоган да се построи газов хъб за природен газ в Турция, предават от Anadolu Agency.

Говорейки в кулоарите на регионалната среща в Казахстан, Путин каза, че построявнето на хъба ще позволи регулиране на цените, продаване на газ на пазарни цени, а не на високи, и ще се премахне възможността за "политизиране" на проблема.

На срещата с Ердоган, която се проведе по време на Конференцията за взаимодействие и изграждане на доверие в Астана, Путин похвали Турция и заяви, че това е най-довереният партньор за доставки на газ в Европа.

Путин каза също, че построяването на ядрената централа Аккую в Мерсин, Южна Турция, върви по план и може да започне работа през следващата година, когато се честват 100 години от създаването на Република Турция.

Путин още каза, че Русия продължава да доставя газ на Турция през "Турски поток" въпреки всички опити инфраструктурата да бъде повредена.

Относно сделката за зърно, която бе сключена между Турция и ООН в Истанбул - създадена, за да се предотврати международна хранителна криза - той изрази съжаление, че " както преди, само малка част от това зърно отива до бедните страни".

Путин добави, че страните, които получават украинско зърно от истанбулската сделка, трябва да бъдат благодарни на Ердоган.