Във вторник руският президент Владимир Путин наблюдава активната фаза на стратегическите командно-щабни учения "Восток-2022“ на полигона "Сергеевски“. Участниците в ученията отработиха проблемите по осигуряване на военната сигурност в Източния регион. Преди това държавният глава проведе закрита среща с висшите руски военни, предава ТАСС.

Държавният глава наблюдаваше ученията от командния пункт, до него бяха министърът на отбраната Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов.

Концепцията на маневрите "Восток-2022“ предвижда различни варианти за действия на междувидови и коалиционни групировки на войски в интерес на осигуряване на военната сигурност на Русия и нейните съюзници в зоната на отговорност на Източния военен окръг (ИВО). Ученията се ръководят от Герасимов. Военнослужещите тренират отбранителни и настъпателни операции на девет полигона: Бурдуни, Горячие ключи, Княз-Волконски, Лагунное, Сергеевски, Телемба, Успеновски и други, както и във водите и крайбрежните зони на Охотско и Морско море. Япония.

В маневрите участват 50 000 военнослужещи от 14 държави, над 5000 единици въоръжение и военна техника, включително 140 самолета, 60 военни кораба, катери и спомагателни кораби. Освен Русия в тях участват представители на Азербайджан, Алжир, Армения, Беларус, Индия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Лаос, Монголия, Никарагуа, Сирия и Таджикистан. От въоръжените сили на Руската федерация в маневрите участват органите на военното командване и войските на ИВО, част от силите на ВДВ, далечната и военнотранспортната авиация.